Cambodjaanse cashewnoot-telers in moeilijkheden door corona-crisis

Volgens een vertegenwoordiger van een Cambodjaanse cashewnootvereniging zijn de marktprijzen voor cashewnoten de afgelopen twee weken dramatisch gedaald. Dit komt doordat de grenzen vrijwel gesloten zijn door de wereldwijze corona-crisis.

Oum Ourn, hoofd van de Sambo Prei Kuk Cashew Nut Association in de provincie Kampong Thom, vertegenwoordigt zo’n 380 boerenfamilies. Zij worstelen met een prijsdaling van bijna 50 procent voor cashewnoten door verminderde vraag.

Vóór de COVID-19 crisis brachten cashewnoten gemiddeld tussen de 4.000 riel (ongeveer € 1) en 5.000 (ongeveer € 1,25) per kilogram op, maar nu is de opbrengst van het fruit slechts 2.500 riel (€ 0,55) ) per kg.

Oum legde uit dat de boeren de cashewnoten verkopen aan lokale tussenhandelaren die ze doorverkopen aan Vietnam. Nu de grens tussen Cambodja en Vietnam vrijwel geheel gesloten is valt de export stil. Vorige week gaf premier Hun Sen nog aan dat de grens alleen gesloten zou worden voor reizigers tussen beide landen.

“Met de huidige prijs kunnen boeren misschien niet overleven. Ze worden gedwongen om het fruit tegen kostprijs prijs te verkopen, ”zei hij, eraan toevoegend dat de tussenhandelaren in een betere positie verkeren omdat ze ze tegen lagere prijzen kunnen kopen en ze voor een jaar kunnen bewaren.

Het General Department of Customs in Vietnam, dat de hoeveelheid cashewnoten registreert die vanuit Cambodja op de Vietnamese markt wordt verkocht, meldde dat Vietnam jaarlijks 50.700 ton van het product naar de internationale markt exporteert en een stijging van 6 procent noteerde tijdens de eerste twee maanden van dit jaar.

Het General Department gaf aan dat de gemiddelde exportprijs rond de 6.500 euro per ton ligt, een daling van 14 procent in vergelijking met vorig jaar. Ondertussen heeft de Vietnam Cashew Association gewaarschuwd dat de cashew-industrie van het land naar verwachting in de eerste helft van 2020 met exportproblemen zou worden geconfronteerd vanwege de wereldwijde pandemie en het overaanbod. Dit zal op zijn beurt gevolgen hebben voor de Cambodjaanse cashewnotenboeren. Oum gaf aan dat de Vietnamese importeurs minder cashewnoten zullen importeren vanwege de onzekerheid rond de aanhoudende virusuitbraak.

Uit cijfers van het ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij bleek dat Cambodja de eerste twee maanden van het jaar 66.071 ton cashewnoten exporteerde, met marktbestemmingen als Vietnam, Japan en Rusland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *