Gewichtheffers uit Thailand en Maleisië niet welkom op Spelen

De International Weightlifting Federation (IWF) heeft in een verklaring aangegeven dat gewichtheffers uit Thailand en Maleisië niet mogen deelnemen aan de Spelen van Tokio, ongeacht dat de Olympische Spelen een jaar later plaatsvinden. De Spelen zijn een jaar uitgesteld vanwege de uitbraak van het corona-virus en zullen nu plaatsvinden van 23 juli t/m 8 augustus 2021.

De Thaise en Maleisische federaties kunnen binnen 21 dagen tegen de uitspraak van de IWF in beroep gaan bij de Court of Arbitration for Sport (CAS). De IWF legde ook een boete van $ 200.000 op aan de Thailand-federation (TAWA). De TAWA had eerder al aangegeven dat zij geen gewichtheffers naar de Olympische Spelen zouden sturen.

“De helft ervan wordt opgelegd als boete, de rest zal door IWF worden gebruikt om de IWF-kosten die al zijn gemaakt in verband met de TAWA-kwestie te compenseren en voor aanvullende IWF-tests van TAWA-atleten”, aldus de IWF.

Acht Thaise gewichtheffers, waaronder twee regerend Olympisch kampioenen, testten vorig jaar positief op verboden stoffen tijdens de Wereldkampioenschappen. De Thai werden gepakt toen de IWF in Keulen extra tests uitvoerde op monsters die afgelopen november waren genomen tijdens de Wereldkampioenschappen in Turkmenistan. Het land was ook betrokken bij een dopingschandaal in 2011 toen zeven tienermeisjes na een positieve test werden geschorst. Twee sportsters zijn nu weer betrapt op het gebruikt van verboden middelen.

De IWF schortte de lidmaatschapsstatus van TAWA voor drie jaar op en zei dat de sanctie op of na 7 maart 2022 zal worden herzien als “TAWA kan aantonen dat het voldoet aan vooraf gedefinieerde criteria”.

In januari trad het hele bestuur van de Thaise federatie af. Een maand eerder werden in een Duits tv-programma beschuldigingen geuit m.b.t. de het dopinggebruik van de minderjarige gewichtheffers.

De Malaysian Weightlifting Federation is voor een jaar geschorst. De sanctie wordt kan op z’n vroegst op 1 oktober 2020 worden opgeheven, aldus de IWF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *