Kip met Thaise basilicum

In dit Thaise basilicum-kip recept leer je hoe je een authentieke Thaise straatversie van het gerecht kookt. Thaise basilicum-kip, beter bekend in het Thais als pad kra pao gai (ผัด กระ เพรา ไก่ pad ka prao gai), is één van het meest populaire en geliefde Thaise straatvoedsel aller tijden.

Ingrediënten (één persoon)

Voor de kip met basilicum

  • 200 gram kipfilet-blokjes
  • 5 teentjes knoflook
  • 4 – 10 Thaise pepers (als je de pepers bakt zijn ze minder pittig)
  • 1 eetlepel wok-olie
  • 1 eetlepel oestersaus
  • ½ eetlepel lichte sojasaus / ketjap asin
  • 1 scheutje donkere sojasaus / Indonesische ketjap manis
  • ½ theelepel suiker
  • 1 handvol Thaise basilicumbladeren (probeer echt Thaise basilicum te krijgen)

Voor het gebakken ei (optioneel)

  • 1 ei
  • 2 eetlepels olie om te frituren

Je kunt pad see ew maken met kip, varkensvlees, inktvis, garnalen of zelfs tofu. Deze keer kiezen we voor Thaise basilicum met kip. Voel je echter vrij om kip te vervangen door welk vlees je maar wilt.

Knoflook en pepers

Voordat we echt beginnen koken we eerst een portie rijst, zoals op de verpakking aangegeven staat. Giet het kookwater af en laat de rijst in de pan (met de deksel erop) nog even na-stomen. Vervolgens ga je knoflook en pepers met een vijzel en stamper malen. Eventueel kun je de knoflook eerst door een knoflookpers halen. Mocht je geen vijzel hebben dan kun je de knoflook en pepers ook fijnhakken, maar met een vijzel komen de sappen en oliën van de pepers en knoflook beter vrij wat de smaak zeker ten goede komt. De knoflook en pepers hoeven zeker niet tot een currypasta geperst te worden, redelijk grof is prima, zoals op onderstaande foto.

Ei

Nu ga je het ei bakken in een ruime hoeveelheid olie. Door extra olie te gebruiken wordt het gebakken ei heerlijk knapperig aan de randen en smaakt het erg lekker samen met de rijst en kip. Nadat het ei klaar is leg je het even opzij.

Kip met Thaise basilicum

In een hete wok met een eetlepel olie voeg je de gemalen knoflook en pepers toe. Na 10-20 seconden voeg je de kipfilet-blokjes toe. Laat het geheel een minuut op hoog vuur sta en voeg vervolgens de oestersaus, lichte en donkere sojasaus en suiker toe. Zodra de kip bijna gaar is voeg je de Thaise basilicum toe (laatste 20-30 seconden).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *