Vietnam verslaat tweede golf van Coronavirus

Op 24 juli genoot Vietnam zijn 99e opeenvolgende dag zonder nieuwe besmetting van het coronavirus.

Hoewel de internationale grenzen voor bijna alle specifieke vluchten gesloten bleven, zou het leven in het land voor een groot deel van de wereld schrikbarend normaal zijn geweest: binnenlands toerisme functioneerde volledig, restaurants en bars waren druk en de regels voor sociale afstanden waren beëindigd.

De volgende dag kondigde het ministerie van Volksgezondheid een nieuw geval van Covid-19 aan in Da Nang, een grote stad aan de centrale kust.

De bron van deze infectie blijft onbekend, aangezien alle nieuwe gevallen in de afgelopen drie maanden mensen waren die uit het buitenland kwamen en die onmiddellijk 14 dagen in quarantaine werden geplaatst.

Waar het ook vandaan kwam, de uitbraak verspreidde zich snel en binnen een paar weken werden honderden nieuwe gevallen gedetecteerd in Da Nang, grotendeels geconcentreerd in een cluster van ziekenhuizen, terwijl het aantal doden door coronavirus in Vietnam van nul naar 35 steeg.

In de daaropvolgende dagen werden infecties ontdekt in 15 andere steden en provincies, waaronder respectievelijk Hanoi en Ho Chi Minh-stad, de hoofdstad en de grootste stad.

In tegenstelling tot in maart, toen Vietnam voor de eerste grote uitbraak werd geconfronteerd en nationale voorschriften voor sociale distantiëring invoerde, besloot de regering een meer lokale aanpak te volgen om grootschalige economische schade te voorkomen.

In Da Nang gold de strengste lockdown die ooit in het land is geweest; transport van en naar de stad was verboden en bijna alle bedrijven werden gesloten, maar de regio’s bleven gewoon open.

Bars, karaokebars en nachtclubs werden gesloten in Hanoi en Ho Chi Minh-stad, bijeenkomsten van meer dan 30 mensen werden verboden en mondkapjes opnieuw verplicht werden gesteld in het openbaar. Andere aspecten van het dagelijkse leven mochten echter normaal doorgaan.

Ondertussen werden massale Covid-19-tests uitgerold voor iedereen die vanuit Da Nang terugkeerde naar deze steden voordat de lockdown begon. Nieuwe patiënten van Covid-19 werden geïsoleerd terwijl snelle, gedetailleerde contactopsporing werd uitgevoerd.

Dit waren dezelfde tactieken die de Vietnamese regering eerder in het jaar toepaste toen het virus voor het eerst uitbrak, ze waren buitengewoon effectief.

Een ander belangrijk aspect was massacommunicatie, waarbij het ministerie van Volksgezondheid routinematige sms-berichten stuurde met gezondheids- en veiligheidsadviezen en voorzorgsmaatregelen. Da Nang voerde ook massatests uit.

Eind augustus hadden de Da Nang-lockdown en agressieve tests en tracering elders in het land de uitbraak geheel gestopt. Vietnam heeft nu meer dan drie weken geen enkele nieuwe Covid-19-besmetting gehad.

Binnenlands reizen van en naar het epicentrum van de uitbraak is hervat en bedrijven in andere grote steden zijn weer normaal geopend. Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid ging Vietnam van 417 gevallen vóór 24 juli naar 1.069 op het moment van schrijven, wat de omvang van de Da Nang-uitbraak aangeeft.

Slechts 40 zaken blijven landelijk actief en er is weer vertrouwen in de straten. Na de eerste uitbraak in maart en april met succes te hebben doorstaan, kan Vietnam nu trots zijn op het voor de tweede keer verslaan van het coronavirus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *